Resepi : Daging Tiyula Itum ( D;aging Kambing)
Assalamualaikum..
seperti yang anda sudah sedia maklum.. saya ni berasal dari
negeri Sabah di Bawah Bayu... dan untuk pengetahuan rakan-rakan semua, saya ni
bangsa Kagayan+Suluk..
So,pada malam yang indah ini, saya akan share satu resepi masakan
tradisional masyarakat suku kaum Suluk...Tapi
pertama sekali, saya mau minta maaf sebab saya tiada gambar masakan nya
tu..hahaha...
So, here we go, TIYULA ITUM.... maksud tiyula itum nie ialah
‘masak hitam’.. macam kita masak benda lain, kita letak kicap supaya dia jadi
hitam..tapi untuk tiyula itum, dia guna
kelapa yang... itu yang menjadikan tiyula itum lebih emmphhh...
Ok... jom kita mula..
. BAHAN-BAHAN UTAMA
- · ½ Kelapa yang dibakar
- · Daging Kambing / sapi/ayam. [1.5 kg]
2. BAHAN-BAHAN DIKISAR.
- · 1 inci halia
- · 1 inci lengkuas
- · 4 uls bawang putih
- · 3 ulas bawang merah
3. LAIN-LAIN
- · Air kelapa tua
- · 2 biji tomato, di belah 4
- · ½ serbuk kunyit
- · lembar daun kunyit
- · 2 batang serai
- · sudu teh lada sulah
- · Garam
- · ajinomoto
- · Secukup rasa
- · 3 Lada besar
CARA-CARA
1. Tumiskan lengkuas dan halia
hingga nampak kekeringan.
2. Masukkan bawang putih dan bawang
merah ,lada sulah, serbuk kunyit dan serai .Tumis hingga baunya naik dan nampak
keperangan.
3.Masukkan air kelapa ,kelapa bakar
, tomato dan daun kunyit.
4. Masukkan daging/ayam bersama
beberapa lada besar dan masask dengan api sederhana.
5.tambahkan air biasa jika ingin
lebih kuah.
6.letakkan garam, ajinomoto dan pati
ayam, secukup rasa.
7. sedia untuk dihidang.
SELAMAT MENCUBA ..
0 commest[s]